TECHTEXTIL 2003

 

Lázár Károly

 

 

A műszaki textíliák jelentősége napjainkban óriási és egyre növekszik. Szakértői becslések szerint a textilanyagoknak ez a felhasználása mennyiségében 2005-ig évente átlagosan 3,3 %-kal, ezt követőleg 2010-ig évi 3,8 %-kal bővül. 2010-re az e célra felhasznált textilanyagok mennyiségét 23,6 millió tonnára teszik, a késztermékek összértéke ekkorra — 2002. évi árakon számítva — eléri a 127 milliárd dollárt. A Németországban gyártott összes textiltermék több mint egyharmada műszaki célt szolgál, és ez a részarány növekvő tendenciát mutat. Az európai és az amerikai kontinens részaránya a világ műszakitextil-felhasználásában mindamellett várhatóan kissé csökken, az ázsiai országok itt is egyre nagyobb szerephez jutnak (1. ábra).

Szövegdoboz:  A műszaki textíliák nemzetközi kiállítását először 1986-ban rendezték meg Frankfurtban, és azóta rendkívül népszerű és egyre látogatottabb eseménye lett az e területen tevékenykedő cégeknek és szakembereknek. Az idén május 8—10. között megrendezett tizedik frankfurti Techtextil az eddigi legnagyobb volt. Negyvenkét országból 886 kiállító érkezett, hogy bemutassa újdonságait a nem divatruházati célra készült textilanyagok fejlesztése, gyártása terén. Legtöbbjük az Európai Unióban működik (2. ábra), ezek között is 328 német cég jelent meg (a kiállítók több mint 1/3-a). Jelentős számú kiállító képviselte még Olaszországot (79), Franciaországot (78), Nagy-Britanniát (52), Belgiumot (43), Svájcot (41) Spanyolországot (38), az USA-t (35) — hogy csak a legnagyobbakat említsük. Tajvanról 15, Kínából 13, Japánból 10 kiállító érkezett. A közép-keleteurópai országokból Csehország 18, Lengyelország 11 kiállítóval szerepelt, a többi kelet-európai ország 1—6 céggel jelent meg. Magyarországot csupán egy kiállító cég, a fonalterjedelmesítéssel, fonalszínezéssel és üvegszövetek gyártásával foglalkozó Tolnatext Kft. képviselte. A hatalmas kiállítást 68 országból mintegy 18 500 szakember látogatta meg.

A kiállítással párhuzamosan előadások sorát tartották a műszaki textilanyagok alkalmazásairól és a legújabb kutatási eredményekről.

A frankfurti Techtextil kiállítások sikerén felbuzdulva Brazíliában, Kínában, Oroszországban és az USA-ban is tartanak hasonló rendezvényeket.

A Frankfurtban négy óriási termet elfoglalt bemutató tematikájában több részre tagolódott:

·       a bútoriparban,

·       a csomagolástechnikában,

·       a gépgyártásban,

·       a járműiparban,

·       a környezetvédelemben,

·       a magasépítő-iparban,

·       a mélyépítőiparban,

·       a mezőgazdaságban,

·       a sportfelszerelések gyártásában,

·       az információtechnológiában használt textilanyagok, továbbá

·       a ruhagyártásban használt textilanyagok a divatkelmék kivételével és

·       az ipari védőruházatok és a katonai öltözékek textilanyagai.

Ezeken belül felsorakoztatták a különböző szokványos és különlegesnek számító nyersanyagokat, fonal- és kelmetípusokat (a textiliparban ismert mindenféle technológiákkal készült „egyszerű” kelméktől a legkülönfélébb módon összetett, rétegelt, kasírozott, bevont stb. változatokig), a műanyag- és betonszerkezetek megerősítésére használt textilanyagokat és ezek eredményeit, továbbá bemutattak olyan gépeket, berendezéseket, kiegészítő szerkezeteket, szerelvényeket, amelyek ezeknek az anyagoknak a gyártására, megmunkálására szolgálnak.

A rendkívül gazdag kiállítási anyag részletes bemutatására e cikk keretei között természetesen nincs lehetőség. A továbbiakban azokra az anyagokra, technikákra, alkalmazási területekre szorítkozunk, amelyek megítélésünk szerint a magyar textilipar számára elérhetők lehetnek és amelyekről úgy gondoljuk, hogy a hagyományos ruházati felhasználások mellett vagy helyett textil- és ruházati iparunk újabb fejlesztési irányait jelölhetik ki.

 

Nyersanyagok, fonalak

 

A kiállításon mintegy 170 kiállító mutatta be nyersanyag- és fonalújdonságait. Magától értetődik, hogy a nyersanyagok körében mindenek előtt a szintetikus szálasanyagok szerepeltek döntő súllyal a kiállításon, hiszen ezek azok az anyagok, amelyek tulajdonságai a legkönnyebben alakíthatók a végfelhasználás céljainak megfelelően, ill. amelyek közül a feldolgozók a legkönnyebben tudják kiválasztani a céljaiknak legmegfelelőbbeket. A szakértői becslések szerint a szintetikus szálasanyagok 75,5 %-át, közel 24 millió tonnát műszaki textíliák gyártására használják fel.

A műszaki textíliákkal foglalkozó szakembereknek, cégeknek meg kell ismerkedniük a hagyományosnak, szokványosnak tekinthető természetes és mesterséges szálasanyagok mellett egészen speciális újdonságokkal is. A mindenki számára jól ismert poliamid-, poliészter-, polipropilén-, elasztán- stb. szálakon túlmenően egyre több helyen találkozunk a nagy hő- és vegyszerállóságú meta-aramid- (pl. Nomex®, Kermel®), valamint a hasonló tulajdonságú és emellett a hidrolízisnek is nagyon ellenálló polifenilén-szulfid (PPS) szálakkal (pl. Fortron®, Procon®), a rendkívül erős para-aramid-szálakkal (pl. Kevlar®, Twaron®, Technora®) szállal, a párhuzamos molekulaláncokból felépülő polietilén alapú szálakkal (pl. Dyneema®, Spectra®), amelyek ugyancsak nagyon nagy szilárdságukkal tűnnek ki, a nagyon jó hőállóságú poliimid-szállal (pl. P84), a fenolból származtatott, nagy szilárdságú és hőálló Zylon® szállal, a szintén fenol származékú Kynol®-lal és a poliakrilnitrilből származtatott szén- (pl. Pyron®, Inidex®) szálakkal, amelyet rendkívül nagy vegyszerállóság és lángállóság jellemez. Ugyancsak rendkívül nagy hőállóságuk miatt használják a sziliciumdioxid- és az alumíniumoxid-szálakat, amelyekből hőszigetelő bevonatokat készítenek (egyebek között űrhajókon is) nemszőtt kelmékből (pl. SuperSil).

Jól ismert poliuretán alapú elasztánfonala mellett a DuPont nemrég alapított leányvállalata, a ruházati- és lakástextíliák gyártásához használt szálasanyagokkal foglalkozó DTI cég, megjelent a Lycra®-hoz hasonló rugalmasságú és nyúlású, de két eltérő tulajdonságú komponensből álló, T-400 elnevezésű fonallal, amelynek nagy előnye, hogy mindenféle más szálasanyaggal együtt színezhető. Ugyancsak a DTI cég újdonsága az a speciális poliamid-pamut keverékű fonal (Nyco), amelyet elsősorban katonai harctéri egyenruhák készítésére fejlesztettek ki, mert sokkal ellenállóbb és katonai szempontból jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint bármely más ismert egyenruha-anyag.

A Lenzing nehezen égő viszkózszála, a Lenzing FR elsősorban arra szolgál, hogy más lángálló szintetikus szálakhoz keverve javítsa a termék (többnyire valamilyen védőruha) viselési kényelmét, hiszen ez a szál egyébként a viszkózhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Az egészségügyi textilanyagok körében lehet nagy jelentősége a rendkívül nedvszívó és gél halmazállapotú kalcium-alginátszálnak, amelyet a sebkezelésben használnak. Ugyancsak a gyógyászatban juthat érvényre a Micropake® szál, amelynek különleges tulajdonsága az, hogy a röntgen kimutatja, azaz a belőle készült textilanyag felfedezhető, ha műtét során bent marad a testben. A karboximetil-cellulóz (CMC) szál jellegzetessége a nagy vízfelszívó képesség és a nagy nedves szilárdság. Használatát ugyancsak a sebészetben ajánlják. E három utóbbi termék az Acordis gyártmánya. A Noble Fibres cég X-Static® szála ezüst bevonatú textilszál, amely a szokásos textilipari eljárásokkal dolgozható fel. A belőle készült ruhadarabban megakadályozza a baktériumok megtelepedését, megköti az izzadságból felszabaduló ammóniát és denaturált fehérjéket, ennélfogva keletkezik izzadságszag, nem töltődik fel sztatikus elektromossággal, szabályozza a test hőháztartását, és így az ilyen ruhadarab viselése nagyon előnyös, kellemes. Más alapon, de ugyancsak a baktériumok elleni hatást érik el a Pozzi Electa cég Crabyon® szálával. Ez a szálasanyag valamilyen természetes szál (pamut, kender, gyapjú), vagy viszkóz-, esetleg modálszál, valamint egy rákféle páncéljából kivont kitin kombinációjából épül fel. A 20 % körüli kitin tartalomnak tulajdoníthatóan a ruhadarab viselőjében olyan enzimeket aktivál, amelyek meggátolják a mikrobák megtelepedését. A kitinnek emellett vérzéscsillapító hatása is van, így ez a szál a sebkezelésben is jó szolgálatot tesz.

A Polisilk cég Microsilk® elnevezésű kétkomponensű szálának keresztmetszete a félbevágott narancséhoz hasonlít, ahol a „vázat” 30 %-nyi poliészter, a kitöltő részt pedig 70 %-nyi polipropilén alkotja. Előnye, hogy a szegmensek szétválasztása és ezzel a mikroszálak létrehozása nem kémiai, hanem mechanikai hatásra jön létre, így nem keletkezik súlyveszteség és nem keletkeznek a környezetre nézve káros anyagok. A polipropilén semmiféle allergiát nem okoz és kis fajlagos tömege miatt a szál nagyon könnyű.

A W. Barnet & Son cég Nega-Stat® kétkomponensű filamentfonalának különlegessége az, hogy a poliészterszál belsejében trilobál (háromágú csillag) keresztmetszetű, elektromosan vezető mag van. Ezáltal a belőle készült termék nem töltődik fel sztatikus elektromossággal. Ez a szálasanyag minden olyan ruházati és ipari célra felhasználható, ahol ez a tulajdonsága fontos lehet.

Nagyon sokféle műszaki textilanyag készül továbbá üvegszálakból, a hagyományos természetes és mesterséges szálasanyagokból, valamint fémszálakból is. Az utóbbi csoportba tartoznak például olyan ezüsttel bevont vékony rézhuzalok is, amelyeket pamutfonallal vagy terjedelmesített poliészterfonallal együtt az elektroszmog ellen védő szövetek, szövött adatátviteli kábelszalagok, elektromosan vezető kötött kelmék készítésére használnak fel, egyebek között például intelligens ruházatokban. Rozsdamentes acélból és más fémötvözetekből melegüzemi (1100 ºC-ig) felhasználásokra, valamint védőruházatokhoz használt szánt fémszöveteket, elektromosan vezető szöveteket, szűrőbetéteket készítenek.

 

Kelmék

 

A műszaki textíliák készítésében a kelmegyártás minden formájával találkozhatunk. Mintegy 270 kiállító mutatott be szövött, kötött és fonatolt termékeket, és 100-at is meghaladta a nemszőtt kelméket gyártó cégek száma a Techtextilen. A nemszőtt kelmék e nagy súlya érthető: ennek a technológiának legnagyobb felvevő piacát éppen a műszaki és egészségügyi felhasználású termékek gyártása jelenti. A piackutatási eredmények azt mutatják, hogy a nemszőtt termékek részaránya a műszaki textilanyagok között az évtized végéig évi 5 %-kal nő és 2010-re 26 %-ra, mennyiségében 6,3 millió tonnára emelkedik. A széles műszaki szövetek gyártása is növekszik: a 2000. évi 5,9 millió tonnáról 2010-re várhatóan 7,6 millió tonnára emelkedik, bár ezeknek a szöveteknek a részaránya a nemszőtt kelmék és a kötött kelmék növekvő elterjedése következtében kissé csökken.

A széles szövetek egyik legnagyobb felhasználási területét, mennyiségben a felhasználás mintegy egyharmadát a zsákok jelentik, de emellett igen fontos és növekvő szerepet játszanak a légzsákok, zászlók, csomagolóanyagok, bőrdíszműáruk, valamint a villamosiparban felhasznált szövetek. A keskeny szövetek (hevederek, szalagok) hagyományosan nagy szerepet játszanak a műszaki textíliák körében.

Nagy szerephez jutnak a kötött kelmék is, ezen belül elsősorban a különféle hálók, és újabban a távtartó szerkezetű, kétrétegű kelmék, amiknek felhasználási területei most vannak kialakulóban. Emellett azonban a körkötött kelméket is sokféle célra használják, elsősorban a bútoriparban és a járműiparban, de hordozókelmeként is műanyag bevonatú szerkezetek, pl. műbőrök készítésére. Kihasználva a síkkötőgépek azon képességét, hogy ma már szinte tetszőleges alakú, síkban vagy térben idomozott formákat lehet előállítani ilyen gépeken, ez a technika is egyre jobban terjed a műszaki és egészségügyi textíliák gyártásában, amire néhány érdekes példát a Techtextil kiállításon is bemutattak.

A kötelek, zsinegek, kábelszigetelések hagyományosnak tekinthető gyártási eljárása a fonatoláson alapul, ennek fontossága ma sem elhanyagolható.

A különféle kelméket vagy önmagukban használják, vagy alapját képezik kent, rétegezett szerkezeteknek, mint hordozóanyag vagy erősítő váz. A megfelelő kelmetípus kiválasztása, mind annak szerkezetét, mind nyersanyagát tekintve, a mindenkori felhasználási cél függvénye. Az alkalmazási területek sokfélesége és a különleges igények sokrétűsége magyarázza a kínálat rendkívüli gazdagságát ezen a területen. Ugyanennek tudhatjuk be azt is, hogy a textilipar ma már nem hagyatkozhat önmagára, szorosan együtt kell működnie a vegyiparral, a műanyagiparral, a villamosiparral, a járműiparral, az építőiparral, a mezőgazdasággal, mert az újszerű műszaki textíliáknak ill. a textilanyagok műszaki téren történő felhasználásának olyan követelményei vannak, amelyeket csak velük közösen lehet megoldani. Hasonlóképpen, az egészségügyben használt textilanyagok, amelyek szintén rendkívül fontos területet jelentenek, megkövetelik az orvosokkal, gyógyászati eszközöket gyártó iparágakkal való együttműködést. A műszaki és egészségügyi textíliák fejlesztése, tervezése igazi mérnöki munka, amely csakis az érintett szakterületek — a gyártók és a felhasználók — kiválóan képzett szakembereinek közös munkájával lehet eredményes.

Cikkünk elején felsoroltuk azokat a felhasználási szakterületeket, amelyek szerint a szervezők igyekeztek tagolni a bemutatásra kerülő anyagokat. A kiállítók azonban általában sokoldalúak, egy-egy kiállítóhelyen többféle célra, több területen is használható textiltermékeket mutattak be. Gondoljunk csak a hálókra: milyen sokféle hálóval találkozhatunk a magas- és a mélyépítőiparban, a mezőgazdaságban, a halászatban, a csomagolóiparban, a gépiparban, a járműiparban, az egészségügyben, a sportpályákon és másutt is. Háló készülhet szövőgépen, kötőgépen, fonatológépen, sőt nem textilipari eljárással, műanyag extrudálással is. De használhatnak hálót, rácsszövetet erősítő vázként egy többrétegű szerkezetben is. Számos példát láthattunk a Techtextil kiállításon mindegyik számba jöhető változatra.

Hagyományosan rendkívül széleskörű alkalmazása van természetesen a szöveteknek is. Önmagukban vagy többrétegű, műanyagokkal kombinált szerkezetekben, kompozitokban használják ezeket az ipar és az egészségügy minden területén. Csupán néhány érdekes felhasználásra kívánunk itt külön is utalni. Egy szénszálból, üvegszálból, aramidszálból vagy más megfelelő nyersanyagból készült szövetet például háromdimenziós kialakítással arra tesznek alkalmassá, hogy védősisakok, bukósisakok vázszerkezetét alkossák. Ugyanez a technika lehetővé teszi bőröndök vázszövetének háromdimenziós kialakítását is, amit azután műanyagba ágyaznak.

Megfelelő szövőgépen, kötőgépeken és fonatológépeken különböző méretű varrat nélküli tömlőkelmék is készíthetők, amelyeket azután csővezetékek, hengeres tartályok vázszerkezeteként, továbbá mesterséges erek, kötszerek, csomagolóanyagok, az ipar különböző területein használt tömlők, tömítések stb. céljára használnak fel.

Érdekes újdonság a szövött és kötött kelmék körében egyaránt azoknak a kétrétegű kelméknek a megjelenése és egyre szélesebb körű elterjedése, amelyek belseje üreges, csupán összekötő vagy merevítő fonalak találhatók bennük. Ilyen szövetből készítenek például vízisíket, oly módon, hogy ez alkotja a műanyag szerkezet vázát, a merevítést pedig az adja, hogy a belső üreget sűrített levegővel töltik fel. A kötött üreges kelmék belsejében a két réteg összekötését viszonylag vastag monofil fonalak végzik, amelyek rugószerűen viselkednek és ellenállnak az összenyomásnak. Ilyen anyagból például üléseket, ágybetéteket készítenek. Az ilyen üreges kelmék felhasználási területei most vannak kialakulóban. Érdeklődik iránta a hajó- és repülőgépépítő ipar, az autóipar, az építőipar, a sportszergyártó ipar, sőt az egészségügy is, mert gipszformákat, ortopédiai segédeszközöket is készítenek belőle, de használhatók csővezetékek, földkábelek védőburkolataként is. A felhasználási területtől és a gyártási módtól függően ez idő szerint 10–450 mm vastagságban készülnek, anyaguk többnyire poliészter-, polipropilén-, poliamid-, vagy aramidfonal.

A forgófonalas szövetek újfajta gyártási eljárására a Sulzer Textil (Sultex) PowerLeno® néven új eljárást és gépet fejlesztett ki, amely szőnyegek és a mezőgazdaságban, építőiparban használt műszaki szövetek csúszásmentes hátoldalának készítésére, hálók előállítására szolgál. A gép nyüstszálak nélkül dolgozik és a hagyományos eljárással szemben nagyobb teljesítményt és olcsóbb gyártást tesz lehetővé.

A kompozitok gyártásában, a földmunkáknál, a mélyépítésben használt ún. geotextíliák körében és több más területen nagy jelentősége van azoknak a kelmeszerkezeteknek, amelyek minden irányban nagyjából azonos szilárdságúak, nemcsak hossz- és keresztirányban, hanem átlósan is. A hosszában, keresztben és átlósan fektetett fonalrendszereket kötött szemek kapcsolják össze.

A nemszőtt kelmék, mint említettük, igen fontosak a műszaki és egészségügyi textíliák körében. Többféle gyártási eljárásuk ismert, de közös tulajdonságuk, hogy valamilyen kusza szálhalmazból állnak, amelyeket ragasztóanyag, összeolvasztott szálak vagy mechanikai erő tart össze. Az utóbbit úgy érik el, hogy a szálhalmaz tűkkel saját szálaival áttűzik. (Rokonságban vannak a nemezekkel, de a nemezeket gyapjúból készítik és itt a gyapjúszálakat mechanikai úton, tömörítéssel rögzítik egymáshoz, kihasználva a gyapjúszálak pikkelyes felületét, aminek révén csak egy irányban tudnak elcsúszni egymáson.) A nemszőtt kelmék gyártásához természetes és mesterséges szálasanyagokat egyaránt felhasználnak, attól függően, hogy a felhasználási célnak mi felel meg legjobban. Ezeket az anyagokat többnyire töltőanyagként vagy műanyag szerkezetek (kompozitok) vázanyagaként használják. Önállóan is megjelennek, például szűrőbetétek, szigetelőanyagok, dekorációs anyagok, csomagolóanyagok, padlóburkolatok, kozmetikai és háztartási cikkek (pl. törlőkendők) stb. formájában. Bemutatták a Techtextil kiállításon a nemszőtt textília olyan változatát is (Locktex®), amelyben acélhuzalokat helyeznek el és ez védelmet nyújt a mechnaikai sérülése (pl. átvágása) ellen. Ha az acélhuzalokban áram van, és a kelmét fém tárggyal kísérlik meg átvágni, ez rövidzárlatot okoz és bekapcsol egy riasztó áramkört.

Átmenetet képez a nemszőtt textíliák és a kötött kelmék között a varrvahurkolás. Ennek az a lényege, hogy a kártolt szálbundát tűkkel tűzik át, amelyek vagy fonalakból képzett öltésekkel erősítik meg a bundát (Maliwatt®), vagy magából a bundából húzott szálakat öltenek egymáshoz a varrásnál használt láncöltéshez hasonló varratokat képezve (Kunit®). A varrvahurkolt kelméket általában töltőanyagként és kompozitok vázanyagaként használják. Nagy előnyük, hogy a bennük használt kártolt szálbunda bármilyen anyagból készülhet, akár különböző nyersanyagok keverékéből is, és erre feltépett textilhulladékok is felhasználhatók.

 

Néhány fontos alkalmazás

 

A „műszaki textíliák” fogalma rendkívül sokféle terméket és alkalmazási területet ölel fel, mint ahogy erre a bevezetőben már utaltunk. Az alábbiakban néhány érdekességet sorolunk fel a Techtextil 2003 gazdag anyagából.

 

Védőruházatok

 

A védőruházatok nem véletlenül tartoznak a műszaki textíliák körébe. Annak érdekében, hogy bizonyos ártalmas környezeti hatások ellen megvédhessék az emberi testet, megalkotásukhoz nagyon tudatos műszaki tervező munka szükséges. A céltudatosan megtervezett védőruházatok használata egyre jobban terjed is és e terület fontosságát az is jellemzi, hogy a Techtectil mintegy 270 kiállító cége — az összes kiállító 30 %-a — foglalkozott ezzel a területtel.

A korszerű védőruházatok jellemzője, hogy a szigorúan vett védőhatás mellett viselésük kényelmes és kezelésük könnyű, ami nagyon fontos a jó hatásfokú munkavégzés szempontjából, emellett még tetszetősek is. Gyártásukhoz igyekeznek könnyű, puha és a test mozgását rugalmasan követő, mégis erős, tartós anyagokat használni, olyan kelméket, amelyek „lélegeznek”, azaz átengedik a test páráját, ugyanakkor azonban a külső hatások (szél, eső, hideg ill. meleg stb.) ellen védenek. Sok helyen fontos, hogy a védőruhák ne töltődjenek fel sztatikus elektromossággal, esetleg egyedi hűtéssel vagy fűtéssel legyenek ellátva, vagy hogy védjenek a káros elektromágneses sugárzások ellen. Az egészségügyben, a gyógyszer- és élelmiszeriparban követelmény a ruházatok mikroba ellenes tulajdonsága, de ez egyben a ruha viselője szempontjából is fontos. A sokrétű követelményeknek megfelelően ilyen célra a legkülönbözőbb nyersanyagokat felhasználják, és a természetes szálasanyagok mellett nagy szerephez jutnak a speciális tulajdonságú szintetikus szálasanyagok is.

 

Járműgyártás

 

A kiállítók 45 %-a, kb. 400 kiállító olyan textilanyagokat gyárt, amelyeket a járműgyártásban, ezen belül főleg az autógyártásban használnak. Ezeknek az anyagoknak a jelentősége egyre növekszik, mert a gépkocsigyártás terén igen szigorú előírások érvényesülnek a súlycsökkentés és az környezetvédelem szempontjából, aminek csak textíliák használatával lehet eleget tenni.

Az autókárpitok legfontosabb nyersanyaga a poliészter, de kisebb mennyiségben poliamidot és gyapjút is használnak erre a célra. Igen sok szövetet és kötött kelmét használnak erre a célra. Az autók padlóburkolatát főleg poliamidból készítik. Ezeken a területeken nagy jelentősége van azoknak az anyagoknak és megoldásoknak, amelyek megakadályozzák az elektrosztatikus feltöltődést, nehogy az utasokat kellemetlen áramütés érje emiatt. Ugyanezt a követelményt támasztják — tűzvédelmi okokból — a szűrőkkel szemben is, amelyek nemszőtt kelmékből készülnek.

Az autók fontos biztonsági felszerelése ma már a légzsák, amely speciális szövetből készül. Újabban szilikon bevonatú szövetet fejlesztettek ki erre a célra (Wacker Chemie); ez a bevonat megvédi a légzsák anyagát a felfúvódáskor felforrósodó gáztól és csökkenti a szövet fonalai között a súrlódást, ami hozzájárul a szövet szakítóerejének növekedéséhez. Mindezek eredményeként könnyebb, vékonyabb szövetet lehet készíteni erre a célra, következésképp a légzsák becsomagolva kisebb helyet igényel. A légzsákok varrására speciális fonalakat ill. varrócérnákat (pl. a poliamid 4.6 alapanyagú Stanylenka® ill. a poliamid 6.6 alapanyagú Zwibond® cérnát) is kifejlesztettek (Gütermann).

Az autókarosszéria egyes elemeit nemszőtt kelmékből gyártják. Ezeknek az alkatrészeknek — amellett, hogy megfelelő kényelmet biztosítanak a vezetőnek és az utasoknak — rezgéscsillapító, hangtompító hatásúaknak és minél könnyebbnek kell lenniük. A Sandler cég újfajta eljárást dolgozott ki ilyen karosszériaelemek gyártására, amelyből akár önhordó tetőzet is kialakítható. A kiállításon egyébként nagyon sok cég mutatott be olyan karosszéria alkatrészt, amit nemszőtt kelmék felhasználásával készítettek.

Nyitható tetejű, kabriolet típusú autók számára, amelyek teteje textilanyagból van, speciális szövetet fejlesztettek ki, amit azután PVC bevonattal látnak el. A szövet különleges kötésű és bizonyos fonalrendszerei igen nagy szilárdságú aramid-fonalból állnak, ennek következtében ellenállnak a vandál rongálásnak, feltörésnek. Ugyanilyen típusú szövet használható különböző ponyvák készítésére is.

 

Geotextíliák

 

Az utak, töltések, vízelvezető árkok, csatornák, alagutak stb. bonyolult szerkezetek, amelyek sokféle anyagot és műveletet igényelnek és amelyek kivitelezéséhez nagy szaktudás kell. A felhasznált anyagok között ma már nem nélkülözhetők a textíliák sem. Szerepük az épített szerkezet megerősítésében, védelmében, egyes rétegek elválasztásában, szűrésben, a víz elvezetésében van. Az útépítésben felhasznált textilréteg megőrzi az alatta levő talajréteg mechanikai tulajdonságait. A vízépítésben elválasztó rétegként használható a különböző talajrétegek között és meggátolja a falak gyors erózióját. Az alagútépítésben a burkoló réteg védelmét látja el. A korábban használt szövetek és nemszőtt kelmék mellett ma már nagyon sok láncrendszerű kötött kelmét is használnak geotextíliák céljára, amelyek különféle hálók, rácsszerkezetű kelmék, többtengelyű — azaz minden irányban nagyjából azonos mechanikai tulajdonságokkal rendelkező — kelmék, főként szintetikus szálasanyagokból.

A geotextíliák fontosságára utal, hogy a Techtextil kiállításon mintegy 170 cég, a kiállítók közel 20 %-a foglalkozott ezzel a témával.

 

Építőipar

 

Az építőipar rendkívül nagy választékban használ textilanyagokat. A textilanyagok építőipari alkalmazását a Techtextil kiállításon mintegy 340 cég mutatta be. Látványosak az építkezéseken a különböző hálók, de szerkezeti anyagként (mint különböző szigetelőanyagok, fal- és padlóburkolatok stb.), sőt beton erősítő anyagok formájában is széles körű felhasználással találkozunk. Beton erősítésére használják például a Xirion cég fibrillált polipropilénszálát, a Fibril®-t. Erre a célra elsősorban a polipropilén jó lúgállósága, jó bekeverhetősége, a betonhoz való jó kötődése, korrózióállósága teszi alkalmassá. 900 g/m3 Fibril-szál bekeverésével a beton nedvességfelvételét 50 %-kal lehet csökkenteni, ezáltal a betonacél erősítés kevésbé rozsdásodik, a beton a fagynak jobban ellenáll és a szerkezet élettartama meghosszabbodik.

Külön kategóriát alkotnak a különféle árnyékoló szerkezetek (redőnyök, ponyvák, napvédő hálók stb.), amelyek gyártásánál a textíliák szintén nagy szerephez jutnak.

 

* * *

 

A textil- és a műanyagipar közös munkája ma már lehetővé teszi ilyen sokféle követelménynek megfelelő anyagok előállítását. Ezek általában több rétegű, textilkelméből és műanyag fóliákból összetett termékek. Az eredményhez hozzájárul a konfekcionálási technikák fejlődése is, amivel ma már teljesen lég- és vízzáró varrásokat tudnak előállítani. A korszerű szabászati berendezéseket gyártó cégek ezeknek a bonyolult, összetett anyagoknak a szabászati problémáit is megoldották.

Cikkünkben a Techtextil 2003 kiállítás rendkívül gazdag anyagából csak egy kis válogatást adhattunk. Meggyőződésünk azonban, hogy azok a szakemberek, akik saját cégük fejlesztési terveit, lehetőségeit szem előtt tartva céltudatosan látogatták végig a kiállítókat, nagyon sok ötletet, felhasználható megoldást láthattak, amelyek megindíthatták fantáziájukat és ezzel hozzájárulhatnak saját gyártmány- és gyártásfejlesztési tevékenységükhöz.

 

A cikk eredeti formában, ábrákkal illusztrálva megjelent a Magyar Textiltechnika 2003. évi 3. számában.